søndag den 12. december 2010

Skammerens datter (Det fantastiske)


Skammerens datter
·Skammerens datter består kun af en verden, den magiske, grunden til at man kan se det er at, godt nok er drager og skammere ikke noget man ser hver dag men det er heller ikke noget man undre sig videre over. Der ud over foregår historien i middelalderen. Og for det meste så foregår fantasy historier i middelalderen vis der kun er en verden.
s. 85 l. 10
s. 30 l. 20
Fantasemer
Drager s. 36 l. 29
Skammer s. 9 l. 1
Halskæde s. 17 l. 29
Drager: Dragerne i denne historie er med til at løfte historiens spænding op, og der ud over må forfatteren også have lagt meget tid i det med dragerne eftersom han beskriver dem på en så levende måde flere steder i historien. Dragerne er også Drakans og dragernes ordens kendetegn, men for Drakan er dragerne mere et værktøj der får hans orden til at være stærkere end alle andre.
Skammer: Hele historien er bygget på skammeren Dina og hendes mor, hele historien starter med at Dinas mor skal til Dunark som skammer, for at dømme den uskyldige nicodemus til døden, men hun nægter da hun ikke kan se nogen skam, skammere kan nemlig se om en person skammer sig og også hvad personen skammer sig over. Denne ”gave” har Dina nu også fået. Forfatteren må på en måde have oplevet at man kan se skam i andres øjne og så bare have lagt lidt ekstra til.
Halskæde: Halskæden som Dina får af sin mor er et magisk symbol på at Dina nu er hendes mors lærling.
Paralleller: Drakan og hans orden minder meget om nutidens diktaturer, pga. at han bestemmer og alle der syntes at han bestemmer får en belønning og alle andre kan ligså godt dø.
Dragens Orden
Dragens orden er Drakans orden og alle der siger andet kan ligeså godt begynde at løbe, Drakan ved at han ikke kan styre hele Dunark alene og derfor begynder han at samle alle de mænd ind han kan, og det er alt lige fra tømre til smedjer. Når de så kommer med bliver de ”Ridder af dragens orden” og det opfatter alle der komme med som noget godt, men mange af dem der ikke kommer med syntes ikke så godt om det, der er mange der ik kan lide denne orden, de er bange for folk i ordenen og det syntes Drakan og resten af ordenen godt om, ordenen har en underlig effekt på folk det er som om de vil lige pludselig gøre alt for at have en lille smule rang, og i sidste ende vil de nok også dræbe for ikke selv at ryge ud ordenen, Drakan elsker den magt som han og hans latterlige orden har, og han misbruger den også, han bruger sin magt til at lukke munden på alle han er uenig med og dem som ikke kan se det rigtige i det han gør. Alt i alt ligner det den form for diktatur vi har i dag i nogle land.
Personkarakteristik
Rosa er en lille pige på alder med Dina, hun er ikke den der er specielt bange af sig, og hun kan også tåle en del, hun lever sammen med sin bror og mor, hendes bror er manden i huset og han slår tit både Rosa og hendes mor. Rosa bliver hurtigt gode venner med Dina og selv om hun har skam kan hun se Dina i øjnene uden at græde meget, hun er en lille pige med ben i næsen. Man kan godt stole på hende for når hun laver et løfte holder hun det. Hendes familie er ikke rige, faktisk bor de i den mest fattige del af Dunark, bydelen heder Skidenstad, men i slutningen af historien flygter hun sammen med Dina og de andre op til højlandet, som så bliver hendes nye hjem.